Skånela IF Damer16 - 23Tyresö Handboll Damer

Samling:18:30
Seger mot Skånela i Vikingahallen
2023-01-11 23:00
Matchens lirare Cecilia Thorsteinsson

Det finns matcher som på förhand känns lite viktigare än andra. Ett klassikermöte mellan två av distriktets mest framgångsrika föreningar som inför matchen låg på samma poängskörd men på varsin sida av det negativa kvalstrecket kan onekligen klassas som en sådan extra viktig match.

Tyresö åkte till Märsta med ett dystert facit. En seger på de åtta senaste seriematcherna är en ovan situation att hantera för ett vanligtvis segersäkert lag. Den enda segern togs dock för tre omgångar sedan mot just Skånela i en mycket speciell tillställning. Supportrar med gott minne kommer ihåg en match där Tyresö gjorde allt rätt i 30 minuter och ledde med 20-8 i paus innan Skånela sakta men säkert åt sig ikapp i andra halvlek. Som närmast två mål ifrån men till slut Tyresöseger med fem mål i en match med två ansikten.

Hur hade lagen förberett sig inför returmötet? Skulle Skånela fortsätta med sitt framgångsrika 7-6-spel från matchen i Tyresö? Hur skulle Tyresö hitta tillbaka till det rörliga anfallsspelet från första halvlek? På fråga ett fick vi tämligen omgående svar - Skånela ville försöka vinna den här matchen i spel sex mot sex. På fråga två fick vi kanske inte riktigt svar denna gång men vad gjorde det när Tyresö istället visade upp något helt annat - ett ramstarkt och närmast ogenomträngligt försvarsspel och en för dagen strålande målvakt i Cecilia Thorsteinsson.

Matchen började jämnt och ledningen svängde fram och tillbaka under hela första halvlek. Både Skånela och Tyresö testade på tvåmålsledning under halvleken men det var gästerna i för dagen gula matchtröjor som var ofina nog att hålla just den differensen när halvtidsvisslan ljöd. 10-12 på tavlan och båda lagen höll målskyttet relativt spritt. Anfallsmässigt för Tyresös del extra plus till Olivia Svalstedt som både var målbäst (tre mål) och assistbäst (fyra assist) efter 30 spelade minuter i en halvlek som annars präglades av mycket tekniska fel från båda lagen.

Skånela öppnade målskyttet i andra halvlek och hemmapubliken i Vikinghallen hoppades på en lika stark avslutande 30-minutersperiod som i Tyresöhallen för några veckor sedan. Denna gång ville dock Tyresö annat och svarade med en strålande period där man under sex minuter gjorde 4-1 och drog ifrån till fyramålsledning. Skånela slängde in timeoutkortet men Tyresö matade på och gjorde 4-2 på nästföljande åtta minuter fram till ledning 14-20 efter 47 minuter. Här ska återigen Tyresö Handbolls bästa målskytt genom tiderna - Olivia Svalstedt - lyftas fram när hon gör fyra mål och tre assist under denna starka kvart.

Skånela tar sin sista timeout och plockar till slut fram 7-6-spelet som fungerade så bra i Tyresöhallen. När Märstagånget samlar sina sista krafter passar dock Thorsteinsson i mål på att käka dunderhonung för målvaktsinsatsen under matchens avslutade del är något alldeles extra. Limmade skott, frilägesräddning i massor och en formidabel mur är det som byggs upp i Tyresömålet och ingenting kan få denna match att bli jämn igen. Tyresö kan defilera fram till slutresultat 16-23 efter en andra halvlek som slutar smått otroliga 6-11.

I Skånela är det inte mycket som stämmer anfallsmässigt i denna match så det blir hem till ritbordet igen. Däremot måste vi nämna den fantastiska Anna Mossberg i målet som gjorde hela 18 räddningar, den ena bättre än den andra.

Tyresö fick verkligen till försvarsspelet och kan vända hem med en stark tro på förmågan att sätta motståndarna i tuffa situationer. Krydda det med en formstark Thorsteinsson och IFK Örebro kommer behöva stå för riktigt vassa prestationer på lördag för att kunna göra mål. Anfallsmässigt hittade man inte riktigt tillbaka till flytet från första halvlek i hemmamötet men mycket av den låga målskörden ska tillskrivas Mossbergs fina insats i mål. Lägena fanns men procenten behöver höjas till nästa match.

Matchens tre stjärnor:

+++

Cecilia Thorsteinsson

Strålande i mål och fick pris som matchens lirare. Tog allt hon skulle och lite till och kryddade det med ett säkert mål i öppen kasse.

+++

Olivia Svalstedt

Det fick bli två stycken med tre stjärnor. Svalstedt gjorde 14 poäng (sju mål+sju assist) och var alltså direkt inblandad i 60% av Tyresös mål.

+

Frida Höglund

En viktig kugge i det starka försvarsspelet och som alltid den som drar på sig mest bevakning från motståndarna. Fem mål på kontot till slut.

Skånela IF - Tyresö Handboll 16-23 (10-12)