SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Tyresö Handboll
Föreningen där alla vill vara med!
Herr Elit

Tyresö Handboll Herrar
37 - 33
IFK Ystad HK Herrar
Tyresö Handboll Herrar37 - 33IFK Ystad HK Herrar

  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:lör 10 december, 16:15
Plats:Tyresöhallen
Serie:Herrallsvenskan   Tabell >>
Samling:15:15
Lundvall observerar och funderar: Tyresö - IFK Ystad
2022-12-11 21:05
Matchens lirare Henrik Smedby

Först och främst så får jag ta och be om ursäkt för det uteblivna matchreferatet efter herrarnas match mot Västeråsirsta, men vardagsmatcher gör det helt enkelt svårt för en vardagsupptagen själ att hitta tid för att skriva något någorlunda genomtänkt och (förhoppningsvis) läsvärt.

Denna lördag hade klubben Tyresö handboll dukat för fest. Det var sponsorsatsning, försök till publikrekord för säsongen 22/23, VIP-sektion på läktaren, halvtidsevenemang, osv. Därför var det också lite av en antiklimax när Tyresös damer precis innan herrarnas match blev rejält utskåpade mot HK Aranäs. Matchen var avgjord redan i första halvlek. Med risk för ett riktigt magplask – för Tyresö som förening – gick alltså Tyresös herrar ut och värmde upp inför den stundande matchen mot IFK Ystad.

IFK Ystad är i skrivande stund inne i en, minst sagt, tuff period. Klubben har gått i en klassisk sportslig fälla som ofta drabbar lag med herrseniorlag på övre halvan i allsvenskan eller undre halvan i Handbollsligan. På grund av att ett fåtal klubbar har införskaffat sig säkra ekonomiska muskler och därmed kan börja betala sina spelare proffslöner händer två saker: (i) Spelare börjar mer generellt förvänta sig att man också ska kunna få en hyffsat lik lön även i lag som inte har samma ekonomiska muskler. (ii) Eftersom alla lag i grund och botten vill nå sportslig framgång så bildas ett nytt sorts ekonomiskt villkor för framgång: Din klubb får inga spelare kapabla (relativt spelarna i de ekonomiskt starka klubbarna) att generera sportslig framgång utan ekonomiska muskler.


Eftersom IFK Ystad ville nå sportslig framgång (läs: etablera sig i Handbollsligan, igen) så började man för ett par år sedan sprätta pengar åt höger och vänster, och idag sitter man istället i skiten. Samma historia pågår just nu också i Varberg, och för 5-6 år sedan såg vi det hos HK Drott. Så det var med ett ganska sargat lag, både spelarmässigt och moraliskt, som IFK Ystad ställde upp för match denna lördag i Tyresöhallen.  

Mot denna bakgrund så är det av yttersta vikt att påpeka att de riktiga hjältarna som bevarar något sorts hopp i en klubb som befinner sig i ett läge som IFK Ystad är de spelare, ledare, och klubbfolk som bröstar motgången och kämpar vidare. Eftersom jag inte är lika handbollsnördig som min vän Mattias Bejbom (tack och lov!) så kan jag inte nämna sådant klubbfolk i IFK Ystad, men spelare som Axel ErikssonChristoffer Nilsson, Filip Långh och Oscar Hansson förtjänar all heder för att de krigar vidare i vått och torrt.

Kämpandet räckte däremot inte särskilt långt i början av denna match. Tyresö var snabbare, spelskickliga, och hade bättre målvakt, och kunde ganska säkert etablera en stabil ledning i första halvlek. Det som höll IFK Ystad kvar i matchen var tidigare nämnda Axel Eriksson – han var helt överlägsen. Handbollssverige: Mer linjer som lägger straffkast, tack! Halvtidsresultatet var 20-13 till Tyresö.  

Första delen av andra halvlek var mer eller mindre en transportsträcka. Min upplevelse kan också vara lite kantad av att jag vid det här laget var inne på 4-5:e bärsen och mitt generella fokus hade övergått lite från själva matchen till mer allmänt gött tugg på läktaren med bekanta (VIP:en, of course, med införskaffad charklåda). Men vad vore Tyresös handbollherrar utan oförmågan att säkert kontrollera en match fullt ut genom andra halvlek? Antagligen något annat lag. Tyresö började tappa kommandot, IFK Ystad började vittra poängchans, och matchen började bli jämn. Det var hög risk att Tyresödagen skulle sluta med totalfiasko.

Lyckligtvis så kunde Tyresö denna gång manövrera sig ut stormens öga och nå ljuset (2 poäng), mycket tack vare en storspelande Henrik Smedby i målburen som inte minst gjorde matchavgörande räddningar när det behövdes. Målvaktspositionen, mina damer och herrar, är handbollsplanens viktigaste position. Om ni tvivlar på mina ord så är det bara att fråga bara IFK Ystad.

Henkes Bu och Bä:  
Bu:
 Jag kommenterade Tyresös damer innan herrmatchen och min kommentatorkollega Tilde Gausel sa då att det i genomsnitt görs två bossar/träning i damlaget. Det är ju i mina öron helt otroliga siffror. Det är alltså 8 bossar/veckan, bara på träning. Vad är det frågan om?!
Bä: Nästa helg möter herrarna IFK Ystad igen när serien vänder. Matchen är planerad att spelas, i Ystad, kl. 15.00 på söndagen. Trodde ni att det var glamoröst att satsa på idrott? Tänk om.

Hälsningar,
Henrik Lundvall


<< Tillbaka

Spelade matcher
 
 
Huvudsponsorer
Materialsponsorer
Resesponsorer