OV Helsingborg HK33 - 33Tyresö Handboll Herrar

OV Helsingborg HK - Tyresö Handboll 33-33 (14-17)
2021-10-25 21:09
Mattias Windahl och Fredrik Hellgren FOTO: Michael Göthe

Bortamatch i Helsingborg innebär som alltid för oss Stockholmslag en heldag på våra svenska vägar. Stärkta av fyra raka segrar packade Tyresö in sig i eminenta bussen från Delfinbuss och satte riktning mot möte med den på förhand kanske allra största favoriten till seriesegern - förra årets Handbollsligalag OV Helsingborg HK.

Helsingborg har inte riktigt börjat säsongen som förväntat och redan förlorat mot tre andra topplag - AMO, Skånela och Kungälv - så det var kanske ett något pressat hemmalag som tog emot. Några tendenser till nervositet syntes dock inte i inledningen utan tränare Toni Johansson verkade ha förberett OV på bästa sätt inför mötet med hans moderklubb. Helsingborg startade bäst och gick ifrån till ledning med 7-4 innan Tyresö kom in i matchen ordentligt och skruvade upp tempot samtidigt som det började komma några räddningar bakåt.

En fin period följde och OV tvingades till två timeouter i första halvlek för att hålla ihop spelet. Tyresö malde dock på, främst genom en otroligt imponerande insats från Henrik Lundvall på mittsex som förvaltade varenda inspel på bästa sätt och i halvtid var ledningen tre mål, 14-17. De finurliga och genombrottsstarka niometersspelarna Holm-Windahl-Hellgren-Söderlund rev stora hål i OV-försvaret med en hel del utvisningar som följd och Tyresö var fortsatt effektiva i övertalsspelet.

I andra halvlek håller Tyresö avståndet i tio minuter innan två utvisningar på kort tid släpper in OV och framförallt en pånyttfödd Mattias Thynell i handlingarna igen. Thynell sköt Tyresö sönder och samman under några minuter och snabbt hade det vänt på tavlan med hemmalaget i ledning. Sista kvarten blev gastkramande för publiken på plats där ledningen skiftade flera gånger. En hel del taktiska dispositioner de goda Tyresötränarna och vännerna Johansson-Bejbom emellan under slutet av matchen och i sann kamratanda delade lagen till slut snällt på poängen efter att både Tyresö och OV haft varsin chans att avgöra till sin fördel utan att lyckas i slutet.

Att åka hem från Helsingborg med en poäng på kontot är på förhand en enorm prestation av det nederlagstippade Tyresö men så som matchen utvecklade sig var nog både spelare och ledare måttligt förtjusta över poängen. Att spelarnas skicklighet är tillräckligt hög för att på allvar ställa till med bekymmer för alla lag i serien verkar vara ett faktum just nu när Tyresö parkerar på tredje plats i tabellen efter sex omgångar. Säsongen är dock lång och en svala gör ingen sommar så laget behöver fortsatt stort hemmastöd för att orka prestera bra - varför inte ta er ner och se nästa topplag, Kungälvs HK, när de kommer på besök till Tyresöhallen på torsdag klockan 17:00?

I Tyresö prisas Fredrik Hellgren mycket rättvist som matchens lirare efter att ha dirigerat anfallsspelet på ett förtjänstfullt sätt hela matchen. Henrik Lundvall gör sin bästa match hittills på nya positionen mittsex och drar som alltid ett stort lass i försvarsspelet. Återigen är dock bolltrollandet och farten på samtliga niometersspelare det som utmärker Tyresö. I Helsingborg är Mattias Thynell klart bäst och den stora anledningen till att OV kom tillbaka i matchen och ordnade en poäng. Vi kan avsluta med Henrik Lundvalls svar i intervjun efter matchen på frågan om hur Thynell kunde få så stort utrymme:

"Om du tänker på målen som han gör specifikt? Ja, han är lång. Vi är inte så långa".

Vi får se om Tyresöspelarna växer lite till nästa möte med Helsingborg eller om det kanske finns något annat sätt att stoppa Thynell på.