SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Tyresö Handboll
Föreningen där alla vill vara med!

I Tyresö Handboll har vi bestämt oss för att skapa en så trygg miljö som möjligt för alla barn och ungdomar. En del i detta är att vi följer handbollsförbundets rekommendation att hämta in utdrag ur belastningsregistret för bland annat alla som tränar föreningens omyndiga spelare. 

 

Utdraget ska visas av alla tränare och ledare m fl som arbetar direkt och regelbundet med omyndiga spelare i föreningen. Hela styrelsen visar också utdrag, oavsett roll. 

 

Beställ Utdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg kostnadsfritt här. Det tar cirka två veckor, ibland mer, att få hem.

 

Alla som inte visat utdrag samma år ska visa upp ett nytt utdrag i augusti och det är ett villkor för att få hålla i träningar från september och framåt. Alla nya tränare som får uppdrag under säsongen ska visa utdrag. 

 

Nedan följer några frågor och svar om inhämtningen av registerutdrag. Om det finns fler frågor kan ni skriva till styrelsen@tyresohandboll.se eller kontakta Annika Jonsell på 070-1844009.

Varför ska jag som tränare/ledare mm visa utdrag?

Tyresö handboll följer Stockholms handbollsförbunds rekommendation att begära in utdrag från belastningsregistret för personer som finns runt föreningens spelare under 18 år. Detta som ett led att skydda våra unga spelare mot sexuellt utnyttjande och andra brott. 

 

Vad visas i utdraget?

Registerutdraget är specialutformat för arbete med barn i till exempel föreningar och visar endast tidigare domar för brotten mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott samt grovt rån. 

 

Varför måste jag visa när det inte ens var ett år sen jag gjorde det senast?

Det stämmer att utdragen är giltiga i ett år. Tyresö handbolls rutin nu är dock att alla tränare ska visa upp sina utdrag i augusti inför terminsstarten varje säsong. Den som till exempel började som tränare mitt i säsongen kan ha lämnat in nyligen, men för att vi inte ska behöva hålla reda på utdrag som blir ogiltiga under hela året så vill vi ändå ha allas nya utdrag i augusti.

 

När kan jag visa utdraget?

Under augusti är kansliet bemannat ett antal kvällar samt under föreningslägret för uppvisning av utdragen. Alternativt hör du av dig till Annika Jonsell, Stefan Gimmerborn eller Peter Nordström och ber att få visa ditt utdrag.

 

Hur ska jag visa utdraget?

Den enda godkända varianten är att två personer samtidigt ser ditt originalutdrag från polisen. Minst en av dessa måste ha behörighet att lägga in markering för visat registerutdrag. Vi rekommenderar starkt att du själv visar upp utdraget och sedan tar med med dig det, eller låter någon annan göra det för din räkning. Vi ser helst inte att du postar eller lägger utdraget i föreningens brevlåda då vi vill slippa diskussion om ett utdrag verkligen har visats upp eller inte. Tyresö Handboll tar inte ansvar för att utdrag som visas på andra sätt än enligt ovan, säkert kommer in i systemet.

 

Måste utdraget vara oöppnat?

Nej, du har rätt att själv ha öppnat och läst utdraget innan du kommer och visar upp det om du önskar göra det.

 

Ska utdrag visas av en tränare som själv är omyndig?

Alla ledare/tränare som är straffmyndiga ska visa registerutdrag, alltså även omyndiga ledare från fyllda 15 år. I de fallen bör uppmaningen att beställa registerutdrag kombineras med information till vårdnadshavaren.

 

Vad gör jag om jag fått uppmaning  om att visa trots att jag inte hör till målgruppen?

Informationen går ut till alla ledare i Tyresö Handbolls register. Därför kan några som har slutat, inte tränar underåriga eller som har en ledarroll utan nära kontakt med barn ändå ha fått informationen. Då måste du informera föreningen om det för att slippa påminnelser. På samma sätt kan tränare ha missats om de inte är inlagda som ledare i systemet. Av det skälet är det huvudtränares och lagledares ansvar att fånga upp dem som ska visa registerutdrag och även den enskilde som hör till målgruppen men inte har kallats måste agera för att få visa utdrag.

 

Vilket ansvar har lagledare och huvudtränare för att lagets ledare visar utdrag?

 Om det under säsongen tillkommer tränare ska ovanstående ske också med dem och då behöver dessutom en rad sändas till info@tyresohandboll.se så att vi inte missar att följa upp att de visar utdrag. Oavsett så är det huvudtränare och lagledare som ansvarar för att de i laget som ska visa utdrag också har gjort det och går in och kollar att så har skett.

 
Huvudsponsorer
Materialsponsorer
Resesponsorer