SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Länna Sport - Tyresö Cup
TYRESOCUP.SE 21 - 23 februari 2025
Tyresö Handbolls cup, en 30-årig handbollscup för ungdomar.

1992 startade undertecknad, vid den tiden anställd i Tyresö Handbollsförening, och en ledare vid namn Lasse Frid en cup för flicklag. Den startades på sportlovet för de flickor som var hemma och inte valde eller kunde åka till fjällen för att åka skidor.


Cupen startades i en blygsam skala under namnet ”Tyresö Cup” med 16 lag första året. Efter ett par år när cupen växte knöts kontakt med ett företag, Annas Pepparkakor, och cupen ändrade namn till ”Annas Cup”. Försök att även bjuda in pojklag gjordes men tyvärr fanns det andra cuper för pojkar under samma tider varför försöken upphörde.


Samarbetet med Annas Pepparkakor fungerade bra under många år och cupen växte år från år. Så småningom fick Annas Pepparkakor utländska ägare och engagemanget från deras sida upphörde efter många år.

 

Ett nytt företag, Bygma AB i Tyresö, engagerades och cupen bytte namn till ”Bygma Cup” 2011 och nu bjöds även pojklag in med bättre resultat. Samma år slogs Tyresö HF, Tyresö IF och HK Tyrold ihop handbollsverksamheterna från 3 klubbar till 1 klubb nämligen Föreningen Tyresö Handboll. Samarbetet med Bygma fungerade bra men 2019 sa Bygma upp engagemanget till att gälla till 2020.

 

Antalet deltagande lag har under åren varit mellan ca 90 – 110 lag med lag inte bara från Stockholmsområdet utan även från andra delar av Sverige. Det har funnits en viss begränsning av antal lag på grund av att cupen har genomförts under lördag och söndag men på senare år även fredagskvällar samt begränsning av antalet hallar i Tyresö.


2021 skulle cupen ha avgjorts för 30:e gången men tyvärr satte pandemin stopp för detta.

 

Under 2021 knöts kontakt med föreningens materialleverantör Länna Sport och cupen bytte namn till ”Länna Sport – Tyresö Cup”.
2022 var det återigen planerat att cupen skulle arrangeras för 30 gången men tyvärr fick den ställas in med kort varsel återigen på grund av pandemin.

 

Nu ser vi fram emot att kunna ha ett 30-årsjubileum 2023.

 

Olle Wicander